KSA:K - Center for Contemporary Art
Home Virtual Museum Artists from Moldova
EN RO

/ Pagina de titlu . Kinovari (imitatia)


Kinovari (imitatia)

expozitii



Un proiect realizat, prin multe suferinte, de catre duetul artistic
Lilia Dragneva si Lucia Macari


KINOVARI - cinabru (HgS), sulfat de mercur - element chimic oxid (roca cristalina) de culoare rosietica. Se foloseste la fabricarea culorilor de ulei. Fiind putin rezistent in mediul inconjurator (se oxideaza si isi pierde calitatile cromatice); in pictura se foloseste culoarea-analoaga cinabrului, care se produce sintetic. La inceput, cind am descoperit culoarea, ne-a impresionat eticheta incleiata pe cutia cu vopsea. "Kinovari-imitatia", aceasta imbinare de cuvinte ne-a sugerat si genericul pentru proiect.

I
Odata, pe cind eram inca tinere si exemplare eleve la scoala de arte, ne indigna faptul ca nu se gasea chinovar ADEVARAT. Abia dupa multi ani am aflat ca nu exista asa fel de vopsea din cauza instabilitatii ei chimice.
Iar mai tirziu, privind cu tragism adolescentin cum se indepartau de noi iluziile copilariei, am inceput sa discutam repetitivitatea observata de noi, mai ales in domeniul artelor. Prietenii nostri de copilarie erau fie "ca Van Gogh", fie "ca Matisse", fie "ca Duchamp". Am ramas socate, dar in acelas timp si dezamagite, de reala imposibilitate de a crea ceva nou, authentic. Toate incercarile de cautare se spargeau de una sau alta autoritate - de Magritt, Beuys, sau Kabakov, de pilda. Starea noastra de deruta nu mai avea margini…
Mai tirziu a urmat sustinerea licentei, inminarea atestatelor, examenele de admitere. A inceput euphoria studenteasca. Libertatea aparuta dintr-o data ne-a impins pe calea experimentarii intense. Am incercat totul! Sau aproape totul. De la pictura cu terci de gris si pina la incercari de a face un rugulet in virful capului sub "privirea publicului uimit".
Uite-asa, intr-un mod destul de banal, ne-a mers vestea de fete "scandaloase" si am fost invitate la Centrul Soros pentru Arta Contemporana, care abia aparuse si care astepta cu bratele deschise tot soiul de "marginali" in arte, dar si ca stil de viata in general. Anume atunci au inceput lucrurile cele mai caudate…

II
La inceput ne distram imens. Noile cunostinte, noile discutii, noua informatie ne bucurau mintile tinere si inca maleabile. Fiind inzestrate de la natura cu un exces de energie, am inceput sa "ingurgitam", cu un neascuns entuziasm, noile forme "moderne" ale artelor. Dar nu ne-a fost dat! Problemele s-au facut simtite foarte curind…
Nou-nascutii marginali, grupul carora se compunea atit din artisti profesionisti cit si din personae intimplatoare, fiind inarmati cu creioane, caiete si sandvisuri, veneau la sediul CSAC cel putin o data pe saptamina pentru a rasfoi - mestecind devotat - proaspetele (si mai putin proaspetele) cataloage si reviste de arta contemporana.
Astfel au aparut primele lucrari…
…"Da' asta-i Andy Warhol!" exclamam noi cu uimire, contemplind o serie de fotografii colorate, ce atirnau pe perete…
…"Uite-l si pe Yves Klein!", priveam noi fotografiile lucrarilor unui marginal tinar autohton, nestiind daca sa ne bucuram sau sa ne miram…
…"Ia te uita! Aproape Pollock!" a exclamat cineva in timpul proiectarii video a unui performance moldovenesc…
Cel mai confuz ne-am simtit atunci cind am citit urmatoarele in unul din ziarele moscovite*, care se referea la una din lucrarile noastre:

"…artistii moldoveni, urmind exemplul confratilor lor mediteranieni, isi chinuiesc publicul … cu melodii de pe o partitura, notele careia au fost scrise prin impuscaturi de arma sau cu ajutorul masinii de dactilografiat. Artistii moldoveni par sa nu stie - sau se prefac ca nu stiu - cine au fost Robert Rauchenberg, Niki de Saint Phalle si John Cage, care trasneau si hodorogeau cu instalatii prin anii '60…"

Exact in acel moment ne-a cuprins panica. Cum asa? Deci tot ce facusem noi era plagiat, sau cel putin referinte. Sau pur si simplu o banala copiere de elev. Deci nu mai aveam loc in arta! Deci nu mai eram asteptati la aceasta sarbatoare a vietii! Deci - la o parte cu noi!
Aceasta a fost o adevarata tragedie existentiala. Ne simteam nedreptatiti si pradati de toti Duchampii, Johnsii, Cageii, Pikeii, Kosuthii… Eram aruncati peste bord, explicindu-ni-se ca nu corespundem profesiei. Noi inca ne tineam tare…
Si dintr-o data, in una din cele mai obisnuite zile, in timpul unei discutii a aparut urmatoarea idee:
"Ce-ar fi sa abordam aceasta problema vitala invers?!"

III
Si atunci, cu un aer supus si extrem de modest, ne-am apropiat de claviatura computerului si am cules, incet, bolborosind ceva sub nas si bilbiindu-ne, urmatorul text, simplu si aproape scolaresc:

"Nivelul mediocru de predare al istoriei artelor acestui secol, in cadrul obiectului istoria artelor la Universitatea de Arte din Moldova are repercusiuni nefaste asupra procesului de educatie al tinerilor plasticieni. Aceasta lacuna in domeniul invatamintului artistic este o urmare a lipsei de profesori, insuficienta materialelor didactice, etc. este o contributie pentru recuperarea deficitului informational, (arta sec. XX) prin intermediul unui proiect artistic, ideea caruia consta in "copiere" sau "imitare" a lucrarilor de arta, executate de artisti ai acestui secol. "Copierea" este un procedeu des utilizat de studentii de la Arte pentru a insusi tehnologia executarii unei opere de arta. In cazul dat se recurge nu atit la studiul tehnologic al unui mediu oarecare, cit la cunoasterea, recunoasterea sau intelegerea mai profunda a unei miscari sau a unui artist. Am lansat un apel catre artisti sa execute, la alegere, copii ale operelor de arta din diverse perioade ale sec. XX, ca mai apoi sa le semneze cu drept de autori. Copiile vor fi insotite de un text, o explicatie despre motivele care l-au facut sa aleaga anume aceasta lucrare si cum a decurs procesul. Nu ne vom limita numai la copii ale operelor 'obiectuale', ci vom accepta in colectia noastra si performanta, actiune, video si alte manifestari artistice efemere.
Colectia de copii va fi prezentata in cadrul unei expozitii, pe viitor asigurindu-i o continuitate pentru a 'comanda' studentilor de la arte, artistilor consacrati lucrari noi."
*
*

Nota:

* In anul 1998 am participat la Forumul International de Initiative Artistice in "Maliy Manezh", Moscova, unde am expus instalatia video "Transformarea sunetului in imagine si a imaginii in sunet".

** Prima expozitie din cadrul acestui proiect a avut loc la Chisinau in perioada 5-15 iunie 2000.



> Prezentarea proiectului

Partea I
Partea I




KSA:K ? = webmaster april.2005