KSA:K - Center for Contemporary Art
Home Virtual Museum Artists from Moldova
EN RO

/ Pagina de titlu . Kinovari (imitatia) .. Partea I


Kinovari (imitatia) : Partea I

expozitiiExpozitia s-a desfasurat in perioada 5-15 iunie 2000, in incinta Muzeului de Stat de Arte Plastice din Chisinau. Doritorii au fost invitati sa treaca prin cele sapte spatii in care au fost expuse realizarile artistilor. Lucrarile erau prezentate astfel incit conducindu-se de textele afisate pe pereti, vizitatorul sa se reintoarca in sala de unde a inceput vizionarea si sa-si expuna scris deductiile.

Acum, cind actiunea s-a consumat, noi, realizatorii proiectului, avem posibilitaea sa reflectam pe seama rezultatelor primei etape a proiectului.

Paisprezece artisti, care si-au dorit o implicare mai profunda in creatia unuia sau citorva artisti ai secolului, si-au expus in scris 'roada' cercetarilor lor, referintele necesare si deductiile personale pentru a organiza mai amplu si, totodata, de a usura spectatorului "calatoria" prin arta secolului XX, reflectata deja in lucrarile aflate nemijlocit din sala.

La intrarea in Muzeu era plasat un borcan cu vopsea rosie (Kinovari) asezat pe un 'pedestal'. Alaturi de el - stampila proiectului care a fost pusa pe toate operele executate in cadrul expozitiei, si aplicata ca ghid pe textele de pe pereti, in acest fel indicindu-i spectatorului directia de la o lucrare spre alta, de la un text spre celalalt. Tot aici fiecare vizitator era obligat sa ia cunostinta cu textul-explicatie al proiectului, afisat la intrare in sala urmatoare.

Prima sala din expozitie reprezenta imitarea instalatiei lui Kabakov: in jur, pe pereti, erau afisate foi din Internet (cu adresele URL) si copii xerox din carti in care era concentrata informatia generala, in baza careia au fost realizate lucrarile expuse. In centru era plasata o masa pe care erau puse sase "Condici de Reclamatii" cu tot cu stilouri legate cu sfoara. In aceste carnete vizitatorii expozitiei erau rugati sa scrie ce informatie noua au acumulat aici pe loc, sa-si impartaseasca parerea despre cele vazute, sa puna intrebarile care le-au aparut parcurgind vernisajul.

In dependenta de partea salii din care spectatorii isi incepeau "navigarea", mai departe puteau trece in urmatoarele sali, organizate dupa principiul traditional de expunere a operelor de arta intr-o galerie. Alaturi de fiecare lucrare mai erau expuse textele-explicatii ale artistilor participanti si referintele exacte despre prototipurile lor.

Dupa inchiderea vernisajului, toate 'reclamatiile' au fost strinse pentru a fi citite si analizate de noi, participantii in expozitie. Rezultatele acestui 'sondaj' improvizat ne-au ajutat sa intelegem pe cit ne-a reusit prima etapa a proiectului si cum vom desfasura etapa urmatoare.


               


Prezentarea proiectului

> Partea I: participantii

Alesencov / Melnic
Dragneva / Macari
Druta Veaceslav
Dulfan Dmitry
Scerbina Igor (Fazya)
Katchuk Gleb
Verlan Mark (Marioka Son of The Rain)
Petrelli Alexander
Rata Vasile
Tcaci Ion
Thomas George
Zilbershtein Isidor
KSA:K ? = webmaster april.2005