KSA:K - Center for Contemporary Art
Home Virtual Museum Artists from Moldova
EN RO

/ Pagina de titlu . Kinovari (imitatia) .. Partea I ... Druta Veaceslav


Druta Veaceslav

expozitiiClick to enlarge

Proiect pentru expozitia
" - "

(Denumirea in limba rusa a culorii de ulei "cinabru imitatie", text tiparit pe eticheta)
Autor: Veaceslav Druta

Proiectul a fost anuntat in cadrul taberei de vara CarbonART 1999

*KINOVARI -- cinabru (HgS), sulfat de mercur -- element chimic oxid (roca cristalina) de culoare rosietica. Se foloseste la fabricarea culorilor de ulei. Fiind putin rezistent in mediul inconjurator (se oxideaza si isi pierde calitatile cromatice); in pictura se foloseste culoarea-analoaga cinabrului, care se produce sintetic. La inceput, cind am descoperit culoarea, m-a impresionat eticheta incleiata pe cutia cu vopsea. "Kinovari-imitatia", aceasta imbinare de cuvinte mi-a sugerat si genericul pentru proiect. Nivelul mediocru de predare al istoriei artelor acestui secol, in cadrul obiectului istoria artelor la Universitatea de Arte din Moldova are repercusiuni nefaste asupra procesului de educatie al tinerilor plasticieni. Aceasta lacuna in domeniul invatamintului artistic este o urmare a lipsei de profesori, insuficienta materialelor didactice, etc. este o contributie pentru recuperarea deficitului informational, (arta sec. XX) prin intermediul unui proiect artistic, ideea caruia consta in "copiere" sau "imitare" a lucrarilor de arta, executate de artisti ai acestui secol. "Copierea" este un procedeu des utilizat de studentii de la Arte pentru a insusi tehnologia executarii unei opere de arta. In cazul dat se recurge nu atit la studiul tehnologic al unui mediu oarecare, cit la cunoasterea, recunoasterea sau intelegerea mai profunda a unei miscari sau a unui artist. Am lansat un apel catre artisti sa execute, la alegere, copii ale operelor de arta din diverse perioade ale sec. XX, ca mai apoi sa le semneze cu drept de autori. Copiile vor fi insotite de un text, o explicatie despre motivele care l-au facut sa aleaga anume aceasta lucrare si cum a decurs procesul. Nu ma voi limita numai la copii ale operelor 'obiectuale', ci voi accepta in colectia mea si performanta, actiune, video si alte manifestari artistice efemere.
Colectia de copii va fi prezentata in cadrul unei expozitii, pe viitor asigurindu-i o continuitate pentru a 'comanda' studentilor de la arte, artistilor consacrati lucrari noi.
Prima lucrare din cadrul acestui proiect, realizata de duetul Dragneva/Macari in colaborare cu artistul american Bradley Adams, a fost "imitarea"(copierea) fotografiei a carui autor este Man Ray, reprezintindu-l pe Marcel Duchamp costumat in Rrose Selavy. In copie, locul lui Marsel Duchamp este preluat de Bradley Adams, dlui apartinindu-i si ideea de a schimba denumirea in PapiRrose Selavy, ceea ce inseamna in traducere fonetica din rusa (papirosa -- tigara) si franceza -- "Tigara este viata". O coincidenta curioasa, care, in definitiv, le-a sugerat realizarea acestei lucrari ar fi asemanarea fizica a celor doi si faptul ca s-au si nascut in aceiasi zi -- 28 iulie. Deasemenea, pentru domniile lor a fost o posibilitate de a-si manifesta fanteziile vestimentare, design-ul vestimentar fiind facultatea pe care au absolvit-o la Universitatea de Arte.
Au urmat si alte propuneri de a copia lucrari celebre din partea unor artisti autohtoni si straini.
Mi-am zis ca ar fi bine sa execut si eu o copie, pentru a da un bun exemplu.
Este roata de bicicleta a lui Marcel Duchamp, varianta a treia (New York, 1951).
Asamblare: roata metalica, 25,5d. montata pe tabureta din lemn, 23,75d., total 50,5d.
Muzeul de Arta Moderna din New York. Colectia Sydney si Harried Janis.Prezentarea proiectului

> Partea I: participantii

Alesencov / Melnic
Dragneva / Macari
Druta Veaceslav
Dulfan Dmitry
Scerbina Igor (Fazya)
Katchuk Gleb
Verlan Mark (Marioka Son of The Rain)
Petrelli Alexander
Rata Vasile
Tcaci Ion
Thomas George
Zilbershtein Isidor
KSA:K ? = webmaster april.2005