KSA:K - Center for Contemporary Art
Home Virtual Museum Artists from Moldova
EN RO

/ Pagina de titlu . Kinovari (imitatia) .. Partea I ... Dragneva / Macari


Dragneva / Macari

expozitiiClick to enlarge

Ghilotina, 2000

"Kinovari (imitatsia)" este un proiect initiat de Lilia Dragnev si Lucia Macari. Proiectul a fost conceput ca o contributie a artistilor intru reducerea deficitului de informatie asupra istoriei artei secolului XX, care-i priveste mai cu seama pe studentii academiilor de arte din Moldova.
Dragnev/Macari au rugat artistii sa aleaga si sa copieze lucrari de arta din diferite perioade ale acestui secol si sa le semneze cu propriul nume. Fiecare copie este insotita de un text explicativ asupra motivelor pentru care a fost aleasa o lucrare sau alta; acelasi text descrie intreg procesul de lucru. Proiectul nu s-a limitat doar la copiere de obiecte, ci a inclus si performance-uri, actiuni, piese video si alte evenimente artistice efemere, care exista doar pe parcursul desfasurarii lor.
In 1996, pentru prima expozitie a Centrului Soros pentru Arta Contemporana, numita Kilometrul 6, artistul Iurie Cibotaru a obtinut un grant pentru a-si construi piesa sa Ghilotina. Aceasta piesa a devenit populara printre vizitatorii Kilometrului 6, fiind bine receptionata si la alte expozitii. Ghilotina este prezenta si in proiectul "Kinovari (imitatsia)". Dragnev/Macari au procurat drepturile de autor la aceasta instalatie de la Iurie Cibotaru. Ideea este de a arata documente si materiale de arhiva in posesia KSA:K, care contin istoria Ghilotinei, de la prima idee la expozitii peste hotare, inclisiv acte vamale, acte de depozitare, propuneri de granturi, contracte etc. Documentatia prezinta si o lucrare realizata in 1963 de catre artistul german Ingo Gunther, numita tot Ghilotina, care de fapt era identica cu Ghilotina lui Cibotaru. In mod curios, Cibotaru nu stia in 1996 despre proiectul lui Gunther, ceea ce nu este un fenomen neobisnuit printre tinerii artisti de arta contemporana din Moldova.
Ghilotina intotdeauna s-a confruntat cu probleme de transportare de la o expozitie la alta, si de aceea Dragnev/Macari au optat pentru expunerea unui singur slide cu imaginea lucrarii pentru a o arata (cu toate ca organizatoarele deja posedau dreptul de a arata Ghilotina insasi ca lucrare proprie).   


Prezentarea proiectului

> Partea I: participantii

Alesencov / Melnic
Dragneva / Macari
Druta Veaceslav
Dulfan Dmitry
Scerbina Igor (Fazya)
Katchuk Gleb
Verlan Mark (Marioka Son of The Rain)
Petrelli Alexander
Rata Vasile
Tcaci Ion
Thomas George
Zilbershtein Isidor
KSA:K ? = webmaster april.2005