KSA:K NETWORK
ISTORIC ECHIPA CONTACTE
ARCHIVE
select year


» Ksa:k » Centrul pentru Arta Contemporana | CHISINAU - Arta, Cercetare in Sfera Publica | Seminar si Atelier
project | seminar : participants | conference : participants | final presentation

Seminar & Atelier

in cadrul proiectului
CHISINAU- Arta, Cercetare in Sfera Publica

[switch to english]

»» Agenda | Seminar trans-disciplinar, atelier de cercetare/documentare (format pdf)

Perioada: 24 mai – 7 iunie
Organizatorul proiectului: KSAK - Centrul pentru Arta Contemporana, Chisinau

Locul desfasurarii: Universitatea de Stat, Chisinau
Adresa: A. Mateevici 60, Blocul Principal, Auditoriul 137/141
Program zilnic intre 10.00-17.30, acces liber pentru public

Seminarul transdisciplinar si atelierul dedicate documentarii si cercetarii sunt parti componente ale proiectului CHISINAU- Arta, Cercetare in Sfera Publica - o platforma transdisciplinara care va studia legaturile dintre simbolurile politice si culturale si propaganda, si impactul lor asupra mediului urban, interferenta dintre naratiunile personale si ideologiile si discursurile culturale importate in relatie cu sfera publica. Scopul proiectului este de a explora discursurile institutionale si politice dominante care au modelat peisajul urban al orasului Chisinau pe parcursul istoriei sale recente.

In cadrul seminarului o serie de artisti vizuali, curatori, designeri, istorici si sociologi din tari balcanice (Romania, Serbia, Muntenegru) si baltice (Lituania si Estonia), precum si din alte tari din UE (Polonia, Franta, Austria, Olanda) care au trecut prin procese si fenomene sociale si culturale asemanatoare isi vor prezenta cercetarile si studiile de caz despre proiecte ce au ca obiect arta si sfera publica si legaturile dintre acceptiunile publice si private ale spatiului in diferite contexte culturale si ideologice.

Participantii la atelier vor analiza modul in care anumite versiuni ale trecutului sunt produse si scoase in evidenta in mijloacele publice de informare, in viata civica si in politica de stat, precum si in viata de zi cu zi, de la politicile trecute si pana la discursul ce domina societatea prezenta. Lansarea unui proiect referitor la sfera publica astazi, in mijlocul globalizarii si a unei societati capitaliste agresive care a redus rolul artei la cel pur decorativ, arata ca arta publica ar trebui sa devina un instrument de angajare critica, cu conotatii politice si sociale. Cum arata acum orasul si unde se gasesc radacinile reale ale adancii nostalgii pentru vechile simboluri si pentru fantomele ce inca bantuie societatea – acestea sunt cateva din intrebarile la care vor incerca sa raspunda participantii la proiect prin contributiile si proiectele lor.

Participanti:

Angela Serino – curator, art manager, Olanda
Klaus Schafler – artist vizual, Austria
Vladan Jeremic&Rena Raedle – curatori, activisti sociali, Serbia
Danilo Prnjat – artist vizual, Serbia
Joanna Rajkowska – artist vizual, Polonia
Kaja Pawelek – curator, Polonia
Dumitru Oboroc – artist vizual, Romania
Alina Popa&Irina Gheorghe ( Biroul de Cercetari Melodramatice) – artisti vizuali, Romania
Ferenc Grof &Jean-Baptiste Naudy (Societe Realiste) – artisti vizuali, Franta/Ungaria
Rael Artel – curator, Estonia
Flo Kasearu – artist vizual, Estonia
Catalin Gheorghe – critic de arta, teoretician, curator, Romania
Virgil Paslariuc – istoric, Moldova
Ovidiu Tichindeleanu – filozof/scriitor, Moldova
Tamara Nesterova – doctor in studiul artelor, arhitect, Moldova
Indre Klimaite – artist vizual, Lituania
Ghenadie Popescu – artist vizual, Moldova
Tatiana Fiodorova – artist vizual, Moldova
Max Kuzmenko – artist vizual, Moldova
Vladimir Us – artist vizual, curator, Moldova
Ana Marian – critic de arta, teoretician, Moldova

Partenerii proiectului in Moldova: Alianta Franceza din Moldova, Centrul Cultural German ACCENTE/Chisinau, Institutul Goethe/Bucuresti, Institutul Polonez/Bucuresti, Forumul Cultural Austriac/Bucuresti, Catedra UNESCO de Studii Sud-Est Europene in cadrul Facultatii de Istorie a Universitatii de Stat din Moldova, Muzeul National de Istorie si Arheologie, Directia de Cultura a Primariei Municipiului Chisinau.

CHISINAU- Arta, Cercetare in Sfera Publica este produs cu suportul financiar al Allianz Kulturstiftung din Germania, Institutului Goethe/Bucuresti prin Centrul Cultural German ACCENTE/Chisinau, Institutului Cultural Polonez/Bucuresti, Aliantei Franceze din Moldova si Forumului Cultural Austriac/Bucuresti.

Parteneri de proiect:

Asociatia E-cart.ro, Campina, Romania (www.e-cart.ro)
E-cart.ro este o asociatie culturala ce incurajeaza si promoveaza artistii independenti si faciliteaza accesul publicului la arta contemporana. Printre proiectele actuale ale asociatiei: un Departament pentru Arta in Spatiul Public, initiat in 2009, constand dintr-o platforma pentru dezbateri, interventii artistice si publicatii.

MEEM- Rael Artel Gallery: Non-Profit Project, Tallinn, Estonia ( www.publicpreparation.org)
MEEM este o organizatie non-profit dedicata in principal productiei, distributiei si promovarii artei contemporane. Proiectul actual, Public Preparation, o platforma pentru producerea de informatii si pentru comunicarea in retea, studiaza tendintele nationaliste in crestere in Europa contemporana si critica lor in arta contemporana.

Centrul pentru Arta Contemporana, Chisinau - [KSA:K] (www.art.md)
Centrul [KSA:K] este o institutie independenta, non-profit, inregistrata in 2000. Strategia Centrului este axata pe promovarea formelor culturale si practicilor artistice care (promovarea sau formele/practicile?) reflecta dinamica transformarilor sociale, politice si economice a societatii. Centrul sustine activitati de advocacy in promovarea politicilor culturale adecvate, definirea si consolidarea pozitiei artistului si a practicilor artei contemporane in societate.

Stefan Rusu - directorul/curatorul proiectului

Centrul pentru Arta Contemporana -[KSA:K],
Str. Banulescu-Bodoni 5, Ap.2, Cod Postal 2012,
Chisinau, Republica Moldova
tel: + 373 22 23 72 72
KSA:K 1996-2012
ksak.info@mail.md

KSA:K HOME Kinovari Imitatzia Virtual Expo Identity Signs Virtual Expo Virtual Museum Collection 1996-99 Huge collection : bio : works of artists from Moldova