KSA:K NETWORK
ISTORIC ECHIPA CONTACTE
ARCHIVE
select year


» Ksa:k » Proiectul RO-MD/Moldova in doua scenarii | EXPOZITIE

EXPOZITIE
RO-MD/Moldova in doua scenarii

[switch to english]

Click to enlarge this poster!
»»Descarca posterul

21 Octombrie-10 Noiembrie 2008 (10.00-17.00)

Locatii: Muzeul National de Etnograpfie si Istorie Naturala (str. Kogalniceanu 82), Muzeul Literaturii Romane M.Kogalniceanu (str. 31 August - 98).

Deschiderea: 21 Octombrie, ora 16.00, Muzeul National de Etnograpfie si Istorie Naturala

Expozitia prezinta o serie de proiecte de arta vizuala ca rezultat al interaciunii dintre artsti si experti: sociologi, istoricieni, analisti politici, invitati sa participe la acest proiect cu caracter interdisciplinar. Participantii au investigat comparat situatia actuala si contextul social-politic si economic din cele doua Moldove (Regiunea Moldova din Romania si actuala Republica Moldova). Cea mai insemnata parte a proiectelor va face parte din instalatia complexa amplasata in incinta Muzeului de Etnografie si Istorie Naturala, in timp ce o alta parte a proiectelor este expusa in incinta Muzeului Literaturii Romane M. Kogalniceanu. Alaturi de proiectele de arta vizuala sunt prezentate: video documentatia colocviului de la Iasi si contributiile expertilor ce au luat parte la proiect. Participantii au analizat si comentat pe marginea conditiei societatilor post-sovietice si post-socialiste privite din perspectiva istorica la cateva decenii dupa caderea blocului comunist si dezintegrarea URSS-lui. In acelas timp artistii si expertii au elaborat scenarii de viitor pentru societatile in cauza.

Participanti:

Artstii:

Dan Acostioaei/ Iasi
Denis Bartenev/ Chisinau
Bik Van der Pol (Liesbeth Bik si Jos van der Pol)/ Roterdam
Maxim Cuzmenco/ Chisinau
Veaceslav Druta/ Chisinau
Tatiana Fiodorova/ Chisinau
Lavinia German/ Iasi
Alex Grigoras/ Iasi
Violeta Ionita/ Iasi
Gulsun Karamustafa/ Istambul
Iratxe Jaio and Klaas van Gorkum/ Roterdam
Lucia Macari/ Amsterdam-Chisinau
Tilmann Meyer-Faje/ Amsterdam
Aurelia Mihai/ Bucuresti-Hamburg
Dumitru Oboroc/ Iasi
Ghenadie Popescu/ Chisinau
Ilya Rabinovich/ Amsterdam
Igor Scerbina/ Chisinau
Vadim Tiganas/ Chisinau
Vladimir Us/ Chisinau

Expertii:

Igor Casu, Chisinau (istoric)
Sorin Bocancea, Iasi (analist politic)
Petru Negura, Chisinau (culturolog si sociolog)
Flavius Solomon, Iasi (istoric)
Mihai Ursu, Chisinau (muzeograf)

Curator: Stefan Rusu

Parteneri:

Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala, Muzeul Literaturii Romane M.Kogalniceanu, Muzeul National de Istorie si Arheologie, Colegiul de Arta, A.Plamadeala.

Parteneri Media: revista “Stare de Urgenta”, revista Contrafort

RO-MD/Moldova in doua scenarii este un project organizat de Centrul pentru Arta Contemporana, Chisinau in parteneriat cu Asociatia VECTOR, Iasi care a constat dintr-o serie de ateliere interdisciplinare, producerea a 3 filme documentare ( 1 film a fost produs de Asociatia VECTOR si alte doua de Centrul KSAK ), colocviul si seminarul interdisciplinar ce a avut loc la Iasi si Chisinau, publicatia proiectului si expozitia finala produsa de centrul KSAK la Chisinau.

Componentele proiectului RO-MD/Moldova in doua scenarii - filmele realizate de Veaceslav Druta si Aurelia Mihai, la fel si video documentatia colocviului de la Iasi sunt prezentate la Bienala Periferic 8 (Art as Gift, 3-18 Octombrie, Iasi).

Proiectul este finantat de Institutul Cultural Roman prin Programul CANTEMIR, Bucuresti, Programului PATTERNS/ERSTE FOUNDATION, Vena si MONDRIAAN Stichting, Amsterdam.

* Centrul pentru Arta Contemporana, Chisinau -[KSA:K] este o institutie independenta, non-profit inregistrata in 2000. Strategia Centrului este axata pe promovarea formelor culturale si practicilor artistice, care reflecta dinamica transformarilor sociale, politice si economice a societatii. Centrul sustine activitati de advocacy in promovarea politicilor culturale adecvate, definirea si consolidarea pozitiei artistului, a practicilor artei contemporane in societate.

* Asociatia Vector> este o asociatie culturala non-profit care este preocupata de producerea programelor expozitionale si educationale, activitati de cercetare si editare, analizeaza relatiile dintre practicile artei si culturii vizuale si contextul socio-politic. Vector> sprijina acele practici artistice legate de rearticularea sociala, constientizarea politica si restructurarea economica care solicita o analiza critica si reflexiva ce ar putea oferi coordonatele unei reorientari a atitudinilor si comportamentelor din perspectiva actiunii culturale. ( www.periferic.org)

Stefan Rusu- artist, curator
Curator al proiectului RO-MD/Moldova in doua scenarii

Centrul pentru Arta Contemporana -[KSA:K],
Str. Independentei 1, Post code 2043,
Chisinau, Republic of Moldova
Tel. +37322 772507,
tel/fax: +37322 573395
KSA:K 1996-2012
ksak.info@mail.md

KSA:K HOME Kinovari Imitatzia Virtual Expo Identity Signs Virtual Expo Virtual Museum Collection 1996-99 Huge collection : bio : works of artists from Moldova