KSA:K NETWORK
ISTORIC ECHIPA CONTACTE
ARCHIVE
select year


» Ksa:k » Proiectul RO-MD/Moldova in doua scenarii | Atelier Interdisciplinar - Sesiunea 2

Atelier Interdisciplinar/ Sesiunea 2
Proiectul RO-MD/Moldova in doua scenarii

[switch to english]

Click to enlarge this poster!
»»Descarca posterul

In parteneriat cu: Asociatia VECTOR, Iasi (www.periferic.org)

Sesiunea a doua a atelierul este parte componenta a proiectului "RO-MD/Moldova in doua scenarii" si este o perioada de cercetare si productie cu caracter interdisciplinar in care artistii locali si cei invitati se vor documenta si isi vor elabora proiecte de arta vizuala in colaborare cu expertii locali (sociologi, economisti, istorici, analisti politici, etc.) din Moldova si Romania. O componenta importanta a atelierului este participarea unui grup de artisti si a unei curatoare din Olanda, care sunt invitati pentru o perioada de cercetare in Republica Moldova. Rezultatele acestor investigari se vor regasi in publicatia finala a proiectului.

Perioada: 1 - 14 AUGUST
Locatia: KSAK- Centrul pentru Arta Contemporana, Chisinau

Descarca AGENDA Atelierului (format PDF, 20Kb)

Participanti:
Dan Acostioaei/ Romania, Dumitru Oboroc/Romania, Lavinia German/Romania, Ghenadie Popescu/Moldova, Victor Ciobanu/Moldova, Vladimir Us/Moldova, Tatiana Fiodorov/Moldova, Maxim Cuzmenco/Moldova, Igor Scerbina/Moldova, Lucia Macari/Olanda-Moldova, Veaceslav Druta/Franta-Moldova, Bik Van Der Pol (Liesbeth Bik and Jos van der Pol)/Olanda, Tilmann Meyer-Faje/Olanda, Iratxe Jaio/Olanda, Klaas Von Gurcum/Olanda

Atelierului interdisciplinar se va tine la sediul Centrului KSAK unde vor avea loc o serie de prezentari si prelegeri de catre urmatorii invitati:

Igor Casu (n. 1973, stabilit la Chisinau) cercetator stiintific coordonator, Institutul de Istorie, Stat si Drept. Conferentiar Universitar, Universitatea Pedagogica Ion Creanga, Chisinau. (statement, pdf)

Petru Negura (n. 1974, Chisinau) lector superior la USM (Chisinau), doctor in sociologie la E.H.E.S.S. (Paris), fost elev al Scolii Doctorale de la Bucuresti si New Europe College Alumnus (Bucuresti). Ca si cercetator este interesat de istoria si procesele de formare RASS Moldovenesti (stat autonom creat in 1924 pe teritoriul Ucrainei) si de transferul modelului cultural si identitar de la o formatiune politica la cealalta, care sa produs prin crearea in 1944 a RSS Moldovenesti pe teritoriul ocupat al Basarabiei de catre URSS. (statement, pdf)

Mihai Ursu (n. 1951, stabilit la Chisinau), Director al Muzeului National de Etnografie si Istorie Naturala, Chisinau (statement)

Bik Van Der Pol (Liesbeth Bik and Jos van der Pol activeaza impreuna din 1995 ca si Bik van der Pol, sunt stabiliti si activeaza in Roterdam, Olanda) (www.bikvanderpol.net)
Bik van der Pol explora potentialitatea de a produce si a transmite cunoasterea. Metoda lor de lucru este bazata pe cooperare si metode de cercetare in ideea activarii unor situatii care ar deschide o platforma pentru multiple activitati de comunicare. In aceasta prezentare ei se vor referi la lucrari si proiecte in care chestioneaza si cerceteaza situatii care au de a face cu realul public, printre care ar fi Art is Either Plagiarism or Revolution, Ford Boxes si Fly Me To The Moon. (statement)

Tilmann Meyer-Faje (n. 1971 stabilit in Amsterdam, Olanda) (a href=http://tmf-info.blogspot.com/> tmf-info.blogspot.com)
Iluziile utopice functioneaza ca un factor stimulativ in realitatea de zi cu zi. Planificarea urbanistica, politicile, publicitatea si stiinta sunt alimentate de obiective ambitioase. Tilmann Meyer-Faje examineaza limitele pana unde acced aceste obiective si lasa ca aceste vise sa capete substanta in perfomans-urile sale. Lucrarile sale releva o ironie care reese din discrepanta dintre limbajul de marketing si experienta propriu zisa. El prezinta elemente din investigarea sa detaliata de prin arhive si internet. In final printre mixajul compus din real si contrafacut reese mai putina fictiune decat spectatorul se astepta. (statement, pdf)

Iratxe Jaio (n. 1976, Tara Bascilor, stabilita in Roterdam, Olanda)
Klaas Von Gurcum (n. 1975, stabilit in Roterdam, Olanda) (www.parallelports.org)
Ambii artisti provin din contexte si arii geografice si sociale diferite, in acelas timp ei impartasesc un sens similar de dislocare si un interes acut pentru ceea ce defineste identitatea culturala. Lucrarile si proiectele lor sunt o investogare in conflictul identitatii individuale dar si colective, folosind documentarul ca metoda de vizualizare a relatiei dintre oameni si contextele social, cultural si fizic. (statement)

Veaceslav Druta (n.1965, stabilit la Chisinau, Moldova si Paris, Franta), artist vizual (foto-video). (www.veaceslavdruta.com)
Artistul va prezenta proiectele sale recente produse in resedinta la Outpost for Contemporary Art Center din Los Angeles, SUA si va vorbi despre urmatorul sau proiect; filmul documentar din cadrul RO-MD/Moldova in 2 Scenarii. (statement)

Lucia Macari (n.1974, stabilita la Amsterdam), artist visual, performer. (a href=http://www.mediamatic.net/person/28230>www.mediamatic.net/person/28230)
Artista va prezenta proiectele sale recente produse in perioada de studiu la Jan van Eyck Akademie, Maastricht si Sandberg Institute in Amsterdam si va vorbi despre lucrarea realizata in cadrul proiectului RO-MD/Moldova in 2 Scenarii. (statement)

Binna Choi (n. 1977, stabilita la Utreht, Olanda) curator, in prezent Director al CASCO- oficiu pentru Arta, Design si Teorie. (www2.cascoprojects.org)
Prezentarea ei intitulata “NKNK: Non-Knowledge on North Korea” abordeaza contextul teritoriilor divizate si va fi prezentata in relatie cu logica proiectului RO-MD/Moldova in 2 Scenarii. In particular prezentarea sa se va axa pe marginea informatiei si a cunostintelor existente privind Coreea de Nord ca fiind o societate populata care se plaseaza intr-un imaginar in care posibilele principii de a crea si construi spatiul non-existent al Coreei de Nord, transforma non-cunoasterea si stereotipurile in procesul cunoasterii, proiectat in anul 2011. (statement, pdf)

Catalin Gheorghe (n. 1975 , stabilit la Iasi) lector univ. dr. in Estetica si Semiotica la Facultatea de Arte Plastice, Decorative si Design, Iasi, editor coordonator al publicatiei bianuale Vector – arta si cultura in context. (statement)

Proiectul RO-MD/Moldova in doua scenarii isi propune sa investigheze comparat situatia actuala si contextul social-politic si economic din cele doua Moldove (Regiunea Moldova din Romania si actuala Republica Moldova). Proiectul va analiza si va comenta pe de o parte pe marginea conditiei societatilor post-comuniste privite din perspectiva istorica iar pe de alta parte va elabora scenarii de viitor pentru societatile in cauza. Participantii la proiect vor investiga contextele din cele doua regiuni ale Moldovei, una fiind parte componenta a Romaniei membra UE , iar cealalta, un stat de factura post – sovietica, actualmente republica independenta.

Proiectul este finantat de Institutul Cultural Roman prin Programul CANTEMIR, Bucuresti, Programului PATTERNS/ERSTE FOUNDATION, Viena si MONDRIAAN Stichting, Amsterdam.

Centrul pentru Arta Contemporana, Chisinau -[KSA:K] este o institutie independenta, non-profit inregistrata in 2000. Strategia Centrului este axata pe promovarea formelor culturale si practicilor artistice, care reflecta dinamica transformarilor sociale, politice si economice a societatii. Centrul sustine activitati de advocacy in promovarea politicilor culturale adecvate, definirea si consolidarea pozitiei artistului, a practicilor artei contemporane in societate.

Stefan Rusu- artist, curator
Curator al proiectului RO-MD/Moldova in 2 Scenarii

Centrul pentru Arta Contemporana -[KSA:K],
Str. Independentei 1, Post code 2043,
Chisinau, Republic of Moldova
GSM+37369312435
Tel. +37322 772507,
tel/fax: +37322 573395
KSA:K 1996-2012
ksak.info@mail.md

KSA:K HOME Kinovari Imitatzia Virtual Expo Identity Signs Virtual Expo Virtual Museum Collection 1996-99 Huge collection : bio : works of artists from Moldova