KSA:K NETWORK
ISTORIC ECHIPA CONTACTE
ARCHIVE
select year


» Ksa:k » Proiectul RO-MD/Moldova in doua scenarii | Atelier Interdisciplinar - Prima Sesiune

Atelier Interdisciplinar/ Prima Sesiune
Proiectul RO-MD/Moldova in doua scenarii

[switch to english]

Click to enlarge this poster!
»»Descarca posterul

Perioada: 27 IUNIE-10 IULIE
Locatia: KSAK- Centrul pentru Arta Contemporana, Chisinau

Descarca AGENDA Atelierului (format PDF, 20Kb)

Prima sesiune a atelierul face parte din proiectul „RO-MD/Moldova in doua scenarii” si este o perioada de cercetare si productie cu caracter interdisciplinar in care artistii invitati se vor documenta si i-si vor elabora proiectele in colaborare cu expertii locali (sociologi, economisti, istorici, analisti politici, etc.) din Moldova si Romania. Artistii invitati vor produce in cadrul acestui atelier proiecte vizuale privind situatia actuala si contextul: economic, social, politic din cele 2 regiuni. Proiectele vor intra in expozitia si publicatia produse de Centrul pentru Arta Contemporana, Chisinau.

Participanti: Alexandru Grigoras/Romania, Dumitru Oboroc/Romania, Lavinia German/Romania, Dan Acostoiaei/Romania, Violeta Ionita/Romania, Vadim Tiganas/Moldova, Ghenadie Popescu/Moldova, Victor Ciobanu/Moldova, Vladimir Us/Moldova, Tatiana Fiodorov/Moldova, Maxim Cuzmenco/Moldova, Igor Scerbina/Moldova.

Atelierului interdisciplinar se va tine la sediul Centrului KSAK unde vor avea loc o serie de prezentari si prelegeri de catre expertii din domeniile precum sociologia, istoria, economia, muzeologia, arhitectura, etc. cu urmatorii invitati:

*Petru Negura (n. 1974, Chisinau) lector superior la USM (Chisinau), doctor in sociologie la E.H.E.S.S. (Paris), fost elev al Scolii Doctorale de la Bucuresti si New Europe College Alumnus (Bucuresti). (statement, pdf)

*Igor Casu (n. 1973, stabilit la Chisinau) cercetator stiintific coordonator, Institutul de Istorie, Stat si Drept. Conferentiar Universitar, Universitatea Pedagogica Ion Creanga, Chisinau. (statement, pdf)

*Eugen Bazgu (n. 1955, stabilit la Chisinau) arhitect proiectant, Director coordonator stiintific al Muzeului Satului, Chisinau

*Mihai Ursu (n. 1952 , stabilit la Chisinau), Director al Muzeului National de Etnografie si Istorie Naturala, Chisinau

*Matei Bejenaru (n. 1963, stabilit la Iasi ) artist, curator, din 1999 este profesor la departamentul de fotografie si video la Universitatea de Arta din Iasi, Romania

*Ilya Rabnovich (n. 1965, stabilit la Amsterdam) artist vizual (fotograf).

*Dan Acostioaei (n.1974, stabilit la Iasi), artist vizual (foto-video)

Proiectul RO-MD/Moldova in doua scenarii i-si propune sa investigheze comparat situatia actuala si contextul social-politic si economic din cele doua Moldove (Regiunea Moldova din Romania si actuala Republica Moldova). Proiectul va analiza si va comenta pe de o parte pe marginea conditiei societatilor post-comuniste privite din perspectiva istorica iar pe de alta parte va elabora scenarii de viitor pentru societatile in cauza.
Participantii la proiect vor investiga contextele din cele doua regiuni ale Moldovei, una fiind parte componenta a Romaniei membra UE , iar cealalta, un stat de factura post – sovietica, actualmente republica independenta. Dupa al doilea razboi mondial aceste 2 regiuni au evolutionat in cadrul aceluiasi sistem socialist, insa pe cai diferite. Regimul dictatorial Ceausist din Romania a fost caracterizat printr-un nationalism protocronist aplicat unei societati fortificate din interior iar in alt caz regimul Brejnevist stagnant a fost „democratizat” prin intermediul Perestroicai si Glasnosti-ului promovate de Gorbaciov in care a fost implicata societatea din Moldova, sunt doar unele dintre aspecte ce vor fi analizate si investigate in cadrul atelierelor interdisciplinare si a seminarelor teoretice din Iasi si Chisinau cu participarea unor invitati din Romania, Moldova, Germania, Olanda, Ungaria si Korea de Sud.

Proiectul este o colaborare intre Centrul pentru Arta Contemporana, Chisinau -KSAK, Moldova si Asociatia VECTOR, Iasi, Romania si este produs cu suportul financiar din partea Programului CANTEMIR, Bucuresti, Programului PATTERNS/ERSTE FOUNDATION, Viena si MONDRIAAN Stichting, Amsterdam.

Centrul pentru Arta Contemporana, Chisinau -[KSA:K] este o institutie independenta, non-profit inregistrata in 2000. Strategia Centrului este axata pe promovarea formelor culturale si practicilor artistice, care reflecta dinamica transformarilor sociale, politice si economice a societatii. Centrul sustine activitati de advocacy in promovarea politicilor culturale adecvate, definirea si consolidarea pozitiei artistului, a practicilor artei contemporane in societate.

Stefan Rusu- artist, curator
Curator al proiectului RO-MD/Moldova in 2 Scenarii

Centrul pentru Arta Contemporana -[KSA:K],
Str. Independentei 1, Post code 2043,
Chisinau, Republic of Moldova
GSM+37369312435
Tel. +37322 772507,
tel/fax: +37322 573395
KSA:K 1996-2012
ksak.info@mail.md

KSA:K HOME Kinovari Imitatzia Virtual Expo Identity Signs Virtual Expo Virtual Museum Collection 1996-99 Huge collection : bio : works of artists from Moldova