KSA:K NETWORK
ISTORIC ECHIPA CONTACTE
ARCHIVE
select year


» Ksa:k » Proiectul RO-MD/Moldova in doua scenarii

Proiectul "RO-MD/Moldova in Doua Scenarii"

[switch to english]

Perioada: Mai - Octombrie 2008
Partenerii proiectului: KSAK- Centrul pentru Arta Contemporana, Chisinau si Asociatia VECTOR, Iasi, Romania

RO-MD/Moldova in 2 Scenarii este produs in colaborare dintre Centrul KSAK, Chisinau si Asociatia VECTOR, Iasi si consta dintr-o serie de ateliere interdisciplinare de productie artistica, producerea a 3 filme documentare ( un film produs de VECTOR si 2 filme de Centrul KSAK ), 2 seminare teoretice organizate la Iasi si Chisinau, publicatia proiectului si expozitia finala produsa de Centrul KSAK la Chisinau, Moldova (Octombrie 2008), in acelasi timp rezultatele proiectului vor fi prezentate si in cadrul Bienalei Periferic 8 organizata de Asociatia VECTOR la Iasi, Romania (Octombrie 2008).

Proiectul i-si propune sa investigheze comparat situatia actuala si contextul social-politic si economic din cele doua Moldove (Regiunea Moldova din Romania si actuala Republica Moldova). Proiectul va analiza si va comenta pe de o parte pe marginea conditiei societatilor post-comuniste privite din perspectiva istorica iar pe de alta parte va elabora scenarii de viitor pentru societatile in cauza.

Participantii la proiect vor investiga contextele din cele doua regiuni ale Moldovei, una fiind parte componenta a Rominiei membra UE , iar cealalta, un stat de factura post – sovietica, actualmente republica independenta. Dupa al doilea razboi mondial aceste 2 regiuni au evolutionat in cadrul aceluiasi sistem socialist, insa pe cai diferite. Regimul dictatorial Ceausist din Rominia a fost caracterizat printr-un nationalism protocronist aplicat unei societati fortificate din interior iar in alt caz regimul Brejnevist stagnant a fost „democratizat” prin intermediul Perestroicai si Glasnosti-ului promovate de Gorbaciov in care a fost implicata societatea din Moldova, sunt doar unele dintre aspecte ce vor fi analizate si investigate in cadrul atelierelor interdisciplinare si a seminarelor teoretice din Iasi si Chisinau cu participarea unor invitati din Rominia, Moldova, Germania, Olanda, Ungaria si Korea de Sud.

RO-MD/Moldova in 2 Scenarii este produs cu suportul financiar al Programului CANTEMIR, Bucuresti, Programului PATTERNS/ERSTE Foundation, Viena, MONDRIAAN Stichting, Amsterdam.

Partenerii proiectului in Moldova: Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala si Muzeul National de Istorie a Republicii Moldova, Colegiul de Arte Plastice "Al.Plamadeala"

*Centrul pentru Arta Contemporana, Chisinau [KSA:K] este o institutie independenta, non-profit inregistrata in 2000. Strategia Centrului este axata pe promovarea formelor culturale si practicilor artistice, care reflecta dinamica transformarilor sociale, politice si economice a societatii. Centrul sustine activitati de advocacy in promovarea politicilor culturale adecvate, definirea si consolidarea pozitiei artistului, a practicilor artei contemporane in societate.

*Asociatia Vector> este o asociatie culturala non-profit care este preocupata de producerea programelor expozitionale si educationale, activitati de cercetare si editare, analizeaza relatiile dintre practicile artei si culturii vizuale si contextul socio-politic. Vector> sprijina acele practici artistice legate de rearticularea sociala, constientizarea politica si restructurarea economica care solicita o analiza critica si reflexiva ce ar putea oferi coordonatele unei reorientari a atitudinilor si comportamentelor din perspectiva actiunii culturale. Link: www.periferic.org

Stefan Rusu- artist, curator
Curator al proiectului RO-MD/Moldova in 2 Scenarii

Centrul pentru Arta Contemporana -[KSA:K],
Str. Independentei 1, Post code 2043,
Chisinau, Republic of Moldova
GSM+37369312435
Tel. +37322 772507,
tel/fax: +37322 573395
KSA:K 1996-2012
ksak.info@mail.md

KSA:K HOME Kinovari Imitatzia Virtual Expo Identity Signs Virtual Expo Virtual Museum Collection 1996-99 Huge collection : bio : works of artists from Moldova