KSA:K NETWORK
ISTORIC ECHIPA CONTACTE
ARCHIVE
select year
2005-2006
» Interventii
» .edu ("punct edu") [en|ro]
» Grafica suedeza 1985-2005 [en|ro]

AlteArte - The First ArtTV in Moldova
Contemporary Art Virtual Museum
International Contemporary Art Network» Ksa:k » Centrul pentru Arta Contemporana | punct edu | prezentare generala

[switch to english]

.edu ("punct edu")

* Creat in 1985, a fost unul dintre primele domain-uri cu grad maxim de importanta, destinat initial institutiilor educationale din orice colt al lumii.

.edu ««« prezentare generala
.edu »»» video


Reportaj TV Moldova 1
(format: avi, durata: 2min, marime: 14mb)
 

Unnamed video
(format: avi, durata: 44sec, marime: 6mb)
 

Soundcheck
(format: avi, durata: 1min25sec, marime: 9mb)

.edu »»» galerie foto

Centrul pentru Arta Contemporana, Chisinau [ksa:k], cu suportul European Cultural Foundation, Amsterdam, Olanda, a lansat proiectul .edu (“punct-edu”) ce a avut drept scop organizarea unei serii de ateliere practice si cursuri teoretice in domeniul artei media, de asemenea realizarea unei expozitii pe baza rezultatelor finale.

  Prezentare video [format: avi, durata: 55secunde, marime: 9mb 891kb]

Rezumatul proiectului
Principala atentie a proiectului .edu a fiost indreptata spre stabilirea unei relatii directe de comunicare intre experti si profesionistii domeniului digital. Spargerea starii de izolare culturala si de aducere a artistilor din Moldova mai aproape de noile tendinte din arta multimedia. Scopul acestui proiect a constat, de asemenea, in contribuirea la transformarea infrastructurilor culturale, initiere si sustinere a legaturilor de colaborare la nivel local, regional si international. Educarea profesionistilor media, care constientizandu-si pozitia in contextele istoric, social, politic si cultural vor avea astfel capacitatea de adaptare in mediul cultural actual, aflat in continua schimbare si vor putea sa-si vada propriile lucrari din perspectivele teoriilor critice existente.

In calitate de centru de informare si consultanta in domeniul media digitale, KSA:K a pus baza in crearea unei platforme de legatura intre artistii profesionisti si amatorii de a face cunostinta cu noile limbaje si mijloace de expresie.

Acest proiect a oferit artistilor din Moldova abilitatea de a formula corect intrebari referitoare la noile media si de a merge independent pe calea autoperfectionarii.

Orientandu-ne in principal catre tineri, ne propunem sa stimulam creativitatea, capacitatea de sinteza si pe cea de gandire abstracta prin incurajarea gandirii prospective si a unei continue cautari de nou, de noi moduri de comunicare, mobilitate, adaptabilitate si o permanenta ambitie de autoperfectionare. Centrul mizeaza mult pe rolul edicational pe care il are arta in promovarea valorilor morale si estetice prin stimularea creativitatii, largind gradul de acces la informatie si implicand oamenii din toate zonele Moldovei in evenimentele culturale.

Grupuri tinta
Proiectul este orientat, in principal, catre tineri, studenti, artisti, critici, traineri, manageri culturali, profesori de la institutiile educationale de arte vizuale pre- si universitare, ca si spre sudentii si cadrele didactice din toate institutiile educationale (colegii si uiversitati din Moldova), spre oricine interesat de arta contemporana si noile media, multiculturalism si dezvoltarea proiectelor interdisciplinare.

Orientandu-ne in principal catre tineri, ne propunem sa stimulam creativitatea, capacitatea de sinteza si pe cea de gandire abstracta prin incurajarea gandirii prospective si a unei continue cautari de nou, de noi moduri de comunicare, mobilitate, adaptabilitate si o permanenta ambitie de autoperfectionare.

Centrul mizeaza mult pe rolul edicational pe care il are arta in promovarea valorilor morale si estetice prin stimularea creativitatii, largind gradul de acces la informatie si implicand oamenii din toate zonele Moldovei in evenimentele culturale.

Abordarea

Atelierul “Bazele VVVV”
Perioada: 24 februarie - 1 martie 2006
Locul: incinta KSAK
Sebastian Oschatz – tutore din cadrul colectivului de arta&design MESO, Frankfurt, Germania, a prezentat unealta universala de programare "vvvv" si a ghidat participantii la atelier la primul lor contact cu limbajul programarii grafice.
Au fost invatate conceptele media de baza. Incurajati si ajutati de instructor, participantii au realizat lucrari media utilizand "vvvv".
A fost initiat un proces de folosire a noilor mijloace media pentru realizarea lucrarilor artistice. Deprinderile obtinute in urma atelierului:
La sfarsitul acestui curs, fiecare participant a fost capabil sa creeze programe simple de sinteza vizuala. Abilitatea de a formula intrebari coerente si de a evalua situatii din noile media au facut posibila autoperfectionarea independenta ulterioara a participantilor.

Atelier "Dezvoltarea Media in VVVV"
Perioada: 5 - 10 aprilie 2006
Locul: incinta KSAK
Invatarea continua a "VVVV" a capatat aspecte practice si s-a concentrat asupra utilizarii "VVVV" in conectarea interfetelor fizice precum: controlere MIDI, sensori de distanta, DVD playere si computere in niste sisteme media complexe. Sebastian Gregor – tutore de la MESO, impreuna cu doi studenti de la Universitatea Politehnica din Moldova si-au unit fortele venind in ajutorul participantilor si a dorintelor acestora de a-si realiza ideile in campul sistemelor media in curs de invatare.

Deprinderile obtinute in urma atelierului
Fiecare participant a avut posibilitatea de a realiza propriile lucrari de arta interactiva.

Materiale foto & video din cadrul atelierelor

Patches [arhiva zip, marime: 5mb 767kb]


24.02-01.03.2006: Sebastian Oschatz
  Video [format: mpg; durata: 4min 01sec; marime: 42mb 092kb]
10.03-11.03.2006: Olga Goriunova
  Video [format: mpg; durata: 3min 11sec; marime: 33mb 453kb]
03.04-08.04.2006: Sebastian Gregor


Teorie
Perioada: 11-12 martie 2006
Locul: incinta KSAK
Olga Gorunova – teoretician media din Rusia (dxlab.org), a citit un curs de lectii.
Aceste prelegeri teoretice au avut intentia de a prezenta publicului si de a-l familiariza cu strategiile artistice in era digitala, descriind diferite exemple de metode si abordari.

Atelierul "Expozitia"
Perioada: 25 – 29 octombrie 2006
Locul: incinta KSAK
Structura ultimei serii de ateliere s-a bazat pe intrebarile artistilor adresate Dl-ui Jorg Diessl – expert de la MESO inainte de inceputul atelierului. Pornind de la necesitatile artistilor, acesta a fost in intregime devotat cizelarii proiectelor artistice in perspectiva posibilitatii de a le expune in cadrul Expozitiei .edu. Ca parte a pregatirii expozitiei, acest atelier a adunat si clarificat nelamuririle si problemele legate de dezvoltarea sistemelor media digitale.

Deprinderile obtinute in urma atelierului
Intregul proces de realizare a unei opere artistice - de la intentie pana la prezentare, a servit participantilor ca un exemplu de schema de implementare pentru viitoare proiecte media.

Vernisarea Expozitiei .edu ("punct edu") a avut loc in Sala de Expozitii a Colegiului de Arte Plastice „Al. Plamadeala”
str. Independentei, 1
luni, 30 octombrie, 2006, ora 17:00
Conferinta de presa – 16:00

(Vezi Galeria foto)

Atat inovativa cat si educativa, Expozitia ".edu" a fost un moment de reper in procesul dezvoltarii mediului artei contemporane din Moldova.

Expozitia a fost deschisa in perioda 30 octombrie - 15 seprtembrie 2006.

Participanti la expozitie
Din Moldova: Maxim Kuzmenko, Luminita Ermurache, Alexandru Ermurache, Tatiana Fiodorova, Maxim Moraru, Alexandru Raevschii, Ivan Rosca, Kirill Zaremba si Grupul MESO (Frankfurt, Germania)

Proiectul a fost realizat cu suportul European Cultural Foundation, Amsterdam, Olanda, in parteneriat cu Colectivul de Arta si Design MESO, Frankfurt, Germania, dxlab, Moscova, Rusia, Fundatia SOROS Moldova, Colegiul de Arte Plastice „Al. Plamadeala”, Societatea Culturala ARTERA si OWH TV Studio.

Adel Idris – Coordonator de proiect
Lilia Dragneva – Director KSA:K

KSA:K 1996-2012
ksak.info@mail.md

KSA:K HOME Kinovari Imitatzia Virtual Expo Identity Signs Virtual Expo Virtual Museum Collection 1996-99 Huge collection : bio : works of artists from Moldova